Oprichting fonds
Het verzoek om hulp komt bij Jef Schaap terecht, die vele contacten in Indonesië heeft. Uit een gesprek met hem blijkt dat het niet alleen een kwestie van geld is: het probleem is veelomvattender.
Jef Schaap klopte bij heel veel instanties aan, ook bij de Nierpatiëntenvereniging. Eerst bij de Luistertelefoon. Luistertelefoniste Anneke brengt hem in contact met de Patiënten Desk. Hannemieke van der Ven van de Desk brengt Schaap op haar beurt in contact met dr. Surachno van het AMC. Dat leidt er toe dat met kerst 1999 een voorraad medicijnen naar Ary wordt gebracht, zodat in de eerste maanden van 2000 de panieksituatie bezworen is. |
|
|
Jef Schaap trekt zich het lot van Ary aan en wil beginnen met het opzetten van een ondersteuningsfonds, dat uiteindelijk leidt tot het oprichten van de stichting Burung Manyar. Het doel van deze stichting is in eerste instantie de patiënte te blijven helpen waarmee het begonnen is, maar als de inkomsten het toelaten meer patiënten in Yogya te helpen. Er zijn meer getransplanteerden die hun medicijnen niet konden betalen en teruggevallen zijn op dialyse.
Ary schrijft hierover op 26 april 2001: ‘Gisteren tijdens mijn onderzoek kwam ik toevallig een patiënt tegen, die ooit net als ik een donornier had gekregen, maar nu weer een dialysepatiënt was, doordat de transplantatie niet meer functioneerde. Ik voelde medelijden en verdriet, maar ook angst, dat mij dat ook ooit zou kunnen overkomen. Drieëneenhalf jaar geleden had ik haar voor het dialysecentrum ontmoet en toen was ze gezond, een schoonheid om te zien met haar |
 |
|
Burung Malaysia |
|
stralende gezicht, en gisteren: mager, bleek, verdord en oud. Maar ze was nog blij, dat ze in ieder geval haar peperdure dialyse kon betalen, doordat ze als rijksambtenaar een verzekering voor ziektekosten had. In 1994 kreeg ze haar donornier en een jaar later al werkte ze als lerares in Jakarta en snel daarna werd ze ambtenaar. Ze vertelde me, dat haar nier afgestoten was, doordat ze geen Neoral meer kon kopen wegens de tijdens de economische crisis gestegen prijzen. Ook raakte ze uitgeput door het vele werk om de medicijnen te kunnen betalen. Ik had de moed niet om haar nog meer te vragen. Maar nu ik vandaag het weer zo druk heb en lol heb met de kinderen en mijn vrienden in het sociale werk, voel ik me weer opgelucht en vrolijk. Ik ben des te meer dankbaar voor het leven dat ik nu leid. God heeft me de ruimte gegeven en die moet ik zo goed mogelijk vullen.’
Hulpactie
Een aarzelend ingezette hulpactie levert een onverwacht resultaat op.
* Al heel vroeg in 2000 bleken er verrassend veel mensen voldoende geraakt te zijn door de geschiedenis van Ary, zodat ze zich spontaan als sponsor aanmeldden. Dat gaf hoop om met het opzetten van een hulpfonds verder te gaan.
* Dr. S. Surachno van het AMC levert alle benodigde medische informatie aan de stichting.
* Er is in Yogyakarta een contactpunt voor alle betrokkenen bij zuster Mijnardien uit de missiecongregatie van de ‘Zusters onder de Bogen’. Via deze congregatie in Maastricht worden ook gelden naar Yogya verstuurd, zodat er geen extra bankkosten zijn.
* Het aartsbisdom heeft van een particulier een subsidie gekregen om voor de twee andere medicijnen te blijven zorgen.
* Novartis heeft bemiddeld en er voor gezorgd dat de Neoral tegen groothandelsprijs kan worden ingekocht bij de apotheek van haar eigen ziekenhuis: een korting van ongeveer 30 procent.
* Er is voor Ary administratief werk gevonden in een opvanghuis voor zwerfkinderen, ongewenste en mishandelde kinderen. Ze kan nu geld verdienen, zodat ze zelf het maandelijks bloedonderzoek kan betalen. Dat heeft haar erg gestimuleerd en het draagt bij aan meer zelfrespect en zelfvertrouwen. Jef Schaap: ‘Het is psychologisch heel belangrijk voor haar, omdat het haar het gevoel geeft niet volledig afhankelijk te zijn van anderen.’
* Er is met fax en e-mail een communicatienet opgezet voor snelle contacten. Op deze wijze stuurt Ary ook de kwitanties van haar rekeningen.
Sponsors zijn bereid diverse bestuurs- en andere kosten te betalen. |
|