Help onze patiënten
Nieuws
Nieuwsbrief
2024/1
is gepubliceerd.
Bahasa Indonesia
ANBI-informatie

Orgelconcert voor nieren

door: Bas Moerman >> Publicaties
in: De Toren, 29 mei 2008  
   
Zaltbommel – Een klassiek benefietconcert van organiste Thea Riesebos en bariton Dick Hollander begint op 7 juni om 14.00 uur in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Gedurende meer dan een uur vertolkt het Amsterdamse duo, dat regelmatig samenwerkt onder de naam Orgelbariton, onder meer orgelwerken van Bach, Schneider en Andriessen, afgewisseld met liederen en aria’s van Cornelius, Reger en Kropfreiter.
Initiator van het concert is Jef Schaap (64) uit Zaltbommel. De toegang is weliswaar gratis, maar bij de ingang van de kerk staat een bus waarin bezoekers een gift kunnen deponeren voor de Stichting Burung Manyar (Maleis voor wevervogel), door Schaap in 2001 in het leven geroepen. “Onze stichting biedt kleinschalige hulp aan enkele nierpatiënten in Indonesië”, licht de voormalige docent Nederlands het sympathieke doel toe. “Het begon allemaal aan het eind van de jaren negentig, toen ik bij toeval de 21-jarige Ary Krisnawati ontmoette, een jonge vrouw bij wie kort daarvoor een nier van haar vader was geïmplanteerd. Omdat zij en haar familie onmogelijk de kosten van medicijnen konden betalen, besloot ik hulp te bieden. Die medicijnen zijn van essentieel belang omdat ze moeten voorkomen dat getransplanteerde nieren door het lichaam worden afgestoten.”
Inmiddels is zijn persoonlijke initiatief uitgegroeid tot een kleine stichting die in totaal drie Indonesische patiënten met een donornier ‘adopteerde’ (zie burungmanyar.local). “Het verstrekken van dergelijke hulp geeft je een levenslange verantwoordelijkheid”, aldus de Bommelaar. “Men moet die medicatie levenslang gebruiken.”
Het idee voor het concert ontstond in fasen. “Mijn vriendin en ik wilden een feest geven, onder meer in verband met mijn 65e verjaardag. In eerste instantie zou dat gewoon een feestje onder vrienden en familie worden; pas later bedacht ik dat het mooi zou zijn om ook de stichting erin te betrekken. Het toeval wil dat Thea Riesebos tot onze kennissenkring behoort. Daarbij ben ik knettergek van dat prachtige orgel in de Sint-Maarten. En zo was het concertplan al snel geboren. Het optreden is toegankelijk voor iedereen en in plaats van cadeaus vraag ik de gasten een bijdrage voor Burung Manyar.”