Help onze patiënten
Nieuws
Nieuwsbrief
2024/1
is gepubliceerd.
Bahasa Indonesia
ANBI-informatie

Nieuwsbrief 2004/1 (augustus)

door :Jef Schaap >> Nieuwsbrief 2004/2 >> Nieuwsbrieven
     
Wegens privé-omstandigheden is de communicatie tussen het bestuur van Stichting BURUNG MANYAR en u het afgelopen jaar nogal mager geweest. U hebt de nodige informatie op onze website kunnen lezen, maar niet iedereen is dat gegeven. Bovendien is die informatie om dezelfde reden wat achtergebleven op de feiten. In de komende weken zal daar verbetering in gebracht worden.
Vandaar dit tussenbericht.
     
Contacten
 
De communicatie met onze contacten in Indonesië is daarentegen nauwkeurig bijgehouden.
· In september/oktober zal ik met een grote hoeveelheid gratis verkregen medicijnen via particulieren en academische ziekenhuizen naar Indonesië reizen. De stichting ‘Piloten zonder grenzen’ helpt ons om die medicijnen te vervoeren.
· Ik zal dan onze eerste patiënte Ary Krisnawati in Bantul langdurig gaan bezoeken. Met haar gaat het als nierpatiënte misschien wel goed, maar mentaal zijn er grote problemen en die vragen om meer tijd dan een formeel bezoekje.
· Ook onze tweede patiënte, Ibu Sri Sulastri in Temanggung wordt door mij bezocht. Voor zover wij weten, zijn er bij haar geen extra problemen.
· Vervolgens zal ik ook met onze derde patiënt in Bandung, Muhammad, die onder wat striktere voorwaarden geadopteerd is, gaan kennismaken. Hij is dit voorjaar afgestudeerd als meester in de rechten en zoekt op dit moment een baan, om zo veel mogelijk zelfstandig te worden.
· Via deze website kunt u mijn ervaringen bijna op de voet volgen.
· Ons financieel jaarverslag 2003 is helaas pas deze week door ons accountancykantoor met de nodige vertraging afgeleverd. Dat was wel op tijd om onze stichting bij de belastingdienst te blijven aanmelden als ‘goede-doelen-stichting’, zodat uw giften voor de inkomstenbelasting aftrekbaar blijven.
· Na mijn terugkeer volgt een uitgebreide herfstbrief, met alle informatieve en financiële informatie over en voor het jaar 2003/2004.
· De contacten met patiënten en specialisten in Indonesië zijn goed. We hopen nog steeds onze service in de vorm van een vraagbaak in het Indonesisch op onze website en het opbouwen van een dieetkookboek voor Indonesische nierpatiënten te kunnen realiseren. De contacten daartoe beginnen te ontstaan.
· Begin oktober vindt er een conferentie plaats in Yogyakarta van de landelijke vereniging van nierspecialisten in heel Indonesië. Ik zal daar aanwezig zijn om aandacht te vragen voor de doelen die wij hopen te bereiken.
 
Ary Krisnawati
 
Met Ary is het gedurende het afgelopen half jaar niet goed gegaan. Wat betreft haar niertransplantatie zijn er geen problemen. Maar zij lijdt sterk aan stress en overspannings-verschijnselen, doordat ze enerzijds lichamelijk zwak is, maar ook mentaal uit haar evenwicht is. Nog steeds. Ze voelt zich maatschappelijk uitgerangeerd, levend op kosten van haar ouders en verdere familie, en uiteraard ook op kosten van onze stichting. Haar broers en zuster en vriendinnen zijn getrouwd, hebben een gezin en kinderen. Zij niet. Ze is een naaiatelier begonnen, maar heeft vaak niet de energie om te werken.
Dit jaar ging het weer mis. Ze raakte in een coma-achtige situatie, nadat ze weken lang niet had kunnen eten, drinken en slapen. Het begon allemaal met een middenoorontsteking, waarover de artsen verdeeld reageerden: was het een lokale ontsteking of het gevolg van een depressie? Na een opname van bijna een maand in het ziekenhuis bleken de toegediende antidepressiva de boosdoeners te zijn in combinatie met haar niermedicijnen.
Ik heb een uitgebreide correspondentie gehad met haar specialist en met onze adviseur in Amsterdam, maar binnen de Indonesische, medische verhoudingen blijkt het nog niet mogelijk te zijn tot een soort medisch paspoort per persoon te komen, dat landelijk betrouwbaar is. Het gaat haar inmiddels weer stukken beter. Ik heb afgesproken, dat ik in september alle tijd zal uittrekken om in alle rust juist de psychologische problemen te kunnen doorpraten.
Het betekent wel, dat Ary en haar familie door de laatste opname in het ziekenhuis ongeveer Rp.6.000.000 kwijt is geraakt, wat tot hoge leningen geleid heeft.
Dit alles leidt tot mijn verzoek aan u: bent u bereid mee te helpen aan een extra bijdrage van € 600,00 om haar en haar familie voorlopig weer uit de problemen te helpen?
Ik hoop het, want zij en haar familie zijn het waard. Daar ken ik ze inmiddels goed genoeg voor. Ze proberen als familie zo veel mogelijk de extra kosten op te vangen, maar dit bedrag gaat te ver.
   
     
>> naar boven >> Nieuwsbrieven