Help onze patiënten
Laatste nieuws
Nieuwsbrief
2023-1
is gepubliceerd.
Bahasa Indonesia
ANBI-informatie

Ary

>> Doneren >> Sponsoren

Elizabeth Ary Krisnawati (1976)

In 1994 kreeg Ary als beste eindexamenkandidaat middelbare school rechtstreeks toegang tot de universiteit van Surakarta om geneeskunde te studeren. Na twee semesters werd haar nierziekte geconstateerd en moest ze met studeren stoppen. Vanaf augustus 1995 werd dialyse noodzakelijk en in december 1996 kreeg ze een donornier van haar vader.
De anti-afstotingsmedicijnen werden door een sociaal fonds van het Bisdom Semarang vergoed tot dat eind 1999 abrupt stopte. Ary deed schriftelijk een beroep op Jef Schaap. Dat betekende het begin van permanente hulp tot op heden. Het betekende tevens de start van Stichting BURUNG MANYAR.
Vanaf 2005 is haar donornier door een aantal infecties slechter gaan functioneren, zodat Ary nu weer grotendeels op dialyse is aangewezen en op medicijnen tegen de vele bijverschijnselen van haar ziekte, zoals botontkalking.
Ary heeft het zwaar te verduren gehad in de afgelopen vijftien jaar. Van een veelbelovende medicijnstudente werd ze een jonge vrouw die in een relatief isolement leefde, bij haar ouders thuis en tussen een klein groepje familieleden in het dorpje waar ze woont vlak bij Bantul, iets ten zuiden van Yogyakarta. In 2000 stierf een oudere broer en tijdens de aardbeving in 2006 verongelukte haar oudere zus. In 2010 verloor ze ook haar moeder.
Ze is vaak moedeloos en raakt gedeprimeerd als ze aan de toekomst denkt. Dat de donateurs en helpers van Burung Manyar achter haar staan en aandacht voor haar hebben, geeft haar een steun in de rug. Via Facebook heeft ze een groot netwerk opgebouwd en is ze een vraagbaak ge-worden voor veel medenierpatiënten. Zo gaat ze binnenkort ook de eindredactie op zich nemen van het patiëntendeel in een basishandleiding voor nierpatiënten. Dat boekje wordt een coproductie tussen Burung Manyar en de Indonesian Diatrans Kidney Foundation.
Ary heeft gelukkig voldoende veerkracht om iedere keer weer een moeilijke periode te boven te komen. Ze heeft geleerd bij de dag te leven en dankbaar te zijn voor wat ze krijgt. Ze is ervan overtuigd geraakt, dat God haar een zwaardere taak heeft opgelegd dan anderen en dat dit een uitdaging is die ze moet beantwoorden.

Stichting BURUNG MANYAR geeft haar dus meer dan medicijnhulp alleen. Ary is geregistreerd bij de Jamkesmas, staatsziektekostenverzekering voor minvermogenden, die haar dialyse betaalt. Sinds kort wordt daar plotseling wel een eigen bijdrage voor gevraagd. Bijna alle medicijnen, en zeker de meest noodzakelijke en de duurste, worden echter niet vergoed. Ary moet ze zelf betalen en dat is onmogelijk met het kleine pensioentje van haar vader.

Ary en haar familie hebben onze hulp hard nodig.

Meer informatie over Ary:

>> Pasen 2011 aan zee
>> oude diafilm over Ary

Steun Ary, word donateur en neem deel aan haar leven.
Begrote kosten voor 2021  buiten vergoeding via BPJS-volksverzekering: € 490,00 per maand.
Welk deel wordt het uwe?
>> de dagboekaantekeningen door Ary uit begin 2007
>> Hidup kembali di usia cantik
>> alle nieuwsbrieven vanaf de eerste
>> archief
Adopteer Ary, word sponsor en geef haar een jaar of meer.
Kosten: € 5880,00 per jaar.
>> naar boven