Help onze patiënten
Nieuws
Nieuwsbrief
2023-2
is gepubliceerd.
Bahasa Indonesia
ANBI-informatie

Ary’s leven in Jef’s hand

door: Bas Moerman >> Informatie >> Publicaties
in: De Toren, 1 augustus 2002 (het weekblad voor de Bommelerwaard)    
     
De dagelijkse medicijnkosten voor Indonesische patiënten met een donornier zijn in het –door armoede geteisterde- land niet op te brengen. Zonder die medicijnen worden de donororganen onherroepelijk door het lichaam afgestoten. De pillen zijn dus van levensbelang. Streekgenoot Jef Schaap riep een stichting in het leven om de helpende hand te bieden. ‘Als er iemand aan mijn deur staat die hulp nodig heeft, weiger ik niet.’
Jef Schaap (59) is leraar Nederlands in Veghel en werkt zo nu en dan als invaller op het Cambium. Daar doceert hij dan Nederlands aan allochtone leerlingen, veelal afkomstig uit Marokko. Dat lesgeven beperkt zich geenszins tot de taal alleen. “Het gaat veel verder,” aldus de welbespraakte Bommelaar, “ik ben vooral met de persoon van de leerling bezig. Daarbij ben ik erop gericht om mensen een kans te geven hun eigenwaarde te ontdekken en zich te ontwikkelen. Om ze uiteindelijk recht op een eigen leven te kunnen geven.”
     
De inhoud van dit betoog vertoont veel parallellen met zijn bijzondere ‘vrijetijds-besteding’. Dezelfde sociale bewogenheid is namelijk de basis van zijn Stichting Burung Manyar, waarmee hij fondsen werft voor een bijzonder doel. Hij helpt een tweetal patiënten aan het medicijn Neoral, dat dagelijks nodig is om afstoting van de donornieren te voorkomen. Dankzij zijn bemoeienis kunnen deze twee jonge Javaanse vrouwen een normaal en gelukkig leven leiden. Het grote probleem bij dit project is echter dat het medicijn levenslang gebruikt moet worden. De verantwoordelijkheid neemt hij echter op zich. Sterker nog, hij is hard bezig nog meer transplantatiepatiënten te ‘adopteren’.    
Eerste contact
‘Het Boek van de Wevervogel’ van de Javaanse schrijver Y.B. Mangunwijaya hoorde al geruime tijd tot Jef’s favoriete lectuur. Toen hij in 1997 op vakantie was in ‘De Gordel van Smaragd’ kreeg hij de kans de auteur te ontmoeten. Al gauw kwam het gesprek op een bekende van de schrijver, die met een probleem van levensbelang worstelde. Het ging om de 21-jarige Ary Krisnawati, een jonge vrouw bij wie kort daarvoor een nier van haar vader was geïmplanteerd.
Maar de familie kon het benodigde medicijn om de afstoting te voorkomen eenvoudigweg niet opbrengen. De hulpvraag was niet aan dovemansoren gericht, want Jef zou Jef niet zijn als hij er niet direct werk van maakte.. Aanvankelijk bood hij persoonlijk financiële bijstand. In 1999 reisde hij zelfs naar Indonesië om de dankbare Ary een grote hoeveelheid Neoral te bezorgen, waarop hij tegen gereduceerde prijs beslag had weten te leggen. Thuisgekomen van de emotionele trip zette hij zich aan de computer om ‘Jan en alleman te schrijven met de vraag om geldelijke steun’. Er werd een stichting opgericht, waarvan de naam refereert aan het boek, waarmee het allemaal begon. De Stichting Burung Manyar, oftewel wevervogel. Die naam krijgt nog een speciale betekenis als je bedenkt dat de wevervogel zijn nest zo bouwt, dat het een maximale veiligheid garandeert.
 
Uitbreiding
Wat begon als een persoonsgerichte actie van één idealist, is inmiddels uitgegroeid tot een stichting met een onafhankelijk bestuur, statuten en alles wat nodig is om de donateurs de garantie te geven dat hun giften ook daadwerkelijk voor de volle honderd procent terechtkomen bij de patiënten. Er kwam al gauw een tweede adoptiepatiënt bij in de persoon van Ibu Sulastri uit Temanggung. Vooraanstaande specialisten uit Indonesië en Nederland boden zich aan als officieel adviseur en er is een nauwe samenwerking met de Nierstichting. De laatste tijd wordt er hard over nagedacht hoe ook structureel de situatie in Indonesië verbeterd kan worden. Eenvoudige zaken, zoals de oprichting van een nierpatiëntenvereniging kan al een grote verbetering zijn. Twee weken geleden kwam een belangrijke specialist uit Yogyakarta naar Zaltbommel om Jef te adviseren. En onze sympathieke hulpverlener zal ook zeker eerdaags weer voor de zoveelste maal naar Zuidoost-Azië reizen om zijn humanitaire idealen gestalte te geven.
Wie wil kan dit mooie doel steunen door een gift over te maken op postrekening 834.78.58 t.n.v. Stichting Burung Manyar. Voor meer informatie: e-mail jschaap@fragment.nl of bel 0418-511.333 voor de uitgebreide brochure.
 
       
>> naar boven >> Informatie >> Publicaties